Genel

İstanbul’un önemli su kaynaklarından biri olan gölün su seviyesi yüzde 30’a kadar düştü

Su seviyesi % 30’lara düşen Büyükçekmece Gölü drone ile havadan görüntülendi. Geçenlerde yaşanan hortumun ardından ve kuraklıklara bağlı olarak yaşanan çekilmeden dolayı vatandaşlar tedirgin. Suyun çekildiği yerlere kuşlar tünerken, TÜBİTAK..

İstanbul’un önemli su kaynaklarından biri olan gölün su seviyesi yüzde 30’a kadar düştü

Su seviyesi % 30’lara düşen Büyükçekmece Gölü drone ile havadan görüntülendi. Geçenlerde yaşanan hortumun ardından ve kuraklıklara bağlı olarak yaşanan çekilmeden dolayı vatandaşlar tedirgin. Suyun çekildiği yerlere kuşlar tünerken, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Kemal Güneş, 2030 yılında su seviyesinin daha da düşeceğini belirtti.

Büyükçekmece Gölü'nde yaşanan kuraklık drone ile havadan görüntülendi

SU SEVİYESİ % 30’A DÜŞTÜ

İSKİ verilerine göre Büyükçekmece Gölü’nün su seviyesi % 30 seviyesine düştü. Yüzlerce metre suların çekildiği alan havadan görüntülendi. Çekilen görüntülerde kuraklığın boyutu gözler önüne serilirken bir zamanlar sular altında kalan Büyükçekmece Viyadüğü’nün ayakları da ortaya çıktı.

Büyükçekmece Gölü'nde yaşanan kuraklık drone ile havadan görüntülendi

SUYUN ÇEKİLDİĞİ YERLERE KUŞLAR TÜNEDİ

Suların çekildiği alanda kuşların tünediği ve çobanların hayvanlarını otlattığı da görüldü. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Kemal Güneş ise, ocak ayında konuşma yaptığı sempozyumda şu ifadelere yer verdi:

“İklim değişikliği modellerindeki en kötü senaryoya dayanarak, sıcaklığın ve etkilerinin 2030’lardan itibaren güçlü bir şekilde hissedileceğini söyleyebiliriz. 2030 yılına kadar yağış ortalaması çok düşmese de, sıcaklık artacağı için buharlaşma olacak. Bugün gölün su kapasitesi 119 hektometre küp (hm3) değerlerinde. Elimizdeki senaryoya göre su kapasitesi, 2030 yılına kadar yüzde 25 düşerek 89 hektometre küpe kadar gerileyecek. 2100 yılında ise gölün su kapasitesi 44,7 hektometre küpe kadar azalacak”.

“ÖLEN BALIKLAR BİLE VAR”

Suların çekilme nedenini iklim değişikliğine bağlayan Bayram Dere, “Daha önceden de geliyordum buraya. Aslında bu göl önceden daha doluydu. Sıcaklardan baya içeri çekildi. Ölen balıklar bile oldu. Hatta hepsi karada kaldı. Bence iklim değişikliğinden dolayı bu hale geldi” sözlerine yer verdi.

Büyükçekmece Gölü'nde yaşanan kuraklık drone ile havadan görüntülendi

“HORTUMDA SULAR FAZLACA ÇEKİLDİ”

Suların çekilmesinden dolayı endişelenen Fikret Arıer, “Gölün doluluk oranı çok yüksekti. Köyümüzün girişinde bir köprü var, sular oraya kadar geliyordu. Geçenlerde yağışla beraber oluşan hortumda sular baya çekildi. Aşağı yukarı 200 metre sular çekilmiş durumda. Endişeliyiz umarım bir an önce bir şeyler yaparlar” şeklinde konuştu.

Büyükçekmece Gölü'nde yaşanan kuraklık drone ile havadan görüntülendi Büyükçekmece Gölü'nde yaşanan kuraklık drone ile havadan görüntülendi İstanbul'un önemli su kaynaklarından biri olan gölün su seviyesi yüzde 30'a kadar düştü

Kaynak: İHA

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL