Koronavirüs salgını ile birlikte tekstil sektöründe de bir süre durdurulan üretim faaliyetleri yeniden başladı. Pek çok işletme kapılarını tekrar açarken, pandemi nedeniyle yaşadıkları ekonomik kaybı telafi etme peşinde. Yıllık 17..
Koronavirüs salgını ile birlikte tekstil sektöründe de bir süre durdurulan üretim faaliyetleri yeniden başladı. Pek çok işletme kapılarını tekrar açarken, pandemi nedeniyle yaşadıkları ekonomik kaybı telafi etme peşinde.
Yıllık 17 milyar doları aşan dış ticaret fazlası ile sanayide milli ekonomiye en fazla katkıyı sağlayan tekstil ve hazır giyim sektörü pandemi sürecinde ciddi oranda daralma yaşadı.
1981 yılından beri tekstil sektörünün içinde olan Turgut Kılınç, bu zamana kadar böyle bir zorlukla karşılaşmadıklarını ifade ediyor.
İstanbul Merter’de tekstil mağazası olan Kılınç, normalleşme adımları ile birlikte dükkanın kapılarını açtı. Yüzde 80 kapasitesi yurtdışına bağlı olan CALİMERA TEKSTİL piyasasında pandemi nedeniyle işler eskisi gibi değil.
Şu anda on dükkandan yedisinin siftah yapmadan kapattığına özellikle dikkat çeken Kılınç, çoğu işletmenin kirasını dahi ödeyemeyecek durumda olduğunu söylüyor.
Turgut Kılınç, tekstilciler olarak Koronavirüs salgının sadece Çin ile sınırlı kalacağını ve salgının Türkiye’ye kadar yayılacağını düşünmediklerini söylüyor.
Özel bankalardan da destek göremeyince, çalıştıkları firmalarla çözüm üretmeye çalışan tekstilciler, özellikle transferlerinin rahat yapılabilmesi için gümrük vergilerinin azaltılması talebinde bulunuyor tekstilciler.
Her ne kadar bu adımların piyasaya canlılık katacağını dile getirse de Turgut Kılınç, işlerin düzelmesini uluslararası uçuşların eski haline dönmesine bağlıyor.
Dünyada tekstilde altıncı, hazır giyimde sekizinci büyük ihracatçı ve AB tekstil pazarında üçüncü sırada yer alan Türkiye, hazır giyim ihracatının yaklaşık yüzde 70’ini AB ülkelerine ve İngiltere’ye yapıyordu. Salgın nedeniyle avrupa piyasaları kapanınca milyarlarca dolarlık siparişler iptal edildi.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)