Son zamanlarda sohbet ederken karşınızdakini anlama güçlüğü mü çekiyorsunuz? Telefonda konuşurken ahizenin diğer ucundaki kişinin cümlesini sürekli tekrarlatıyor musunuz? Kapı ya da telefon zili çaldığında kimi zaman duymuyor musunuz ya..
Üzgünüz ama tüm bu belirtiler sizde baş gösteriyorsa acilen bir uzmana başvurmalısınız. Çünkü tüm bunlar işitme kaybı belirtileri olabilir.
İşitme kaybı belirtileri her zaman çok belirgin olmadığı için kişiler genelde bu sorunu görmezlikten gelebilir. Hatta dışarıdan gelen “Duymuyorsun beni artık, bir doktora mı görünsen?” nidalarını es geçebilir. Bu nedenle de pek çok kişi işitme kaybı ilerlemeden doktora gitmeyi pek düşünmez. Oysa ki sorun ne kadar önce tespit edilirse ve tedaviye ne kadar önce başlanırsa, daha ileri derecelere varacak işitme kayıpları o derece engellenebilir ve işitme kaybı belirtileri olan kişiye doğru tedavi başlanabilir.
Yaşa bağlı işitme kayıpları
Tiz sesleri algılama gücü 30 yaşına doğru ne yazık ki azalır. Dolayısıyla yaşa ya da yaşlılığa bağlı olan işitme kayıpları 30’lu yaşların altına kadar inebilir. İşitme kaybı sözkonusu olan kişiler zamanla telefon sesi, kapı zili veya araba kornalarını dahi net olarak algılamamaya başlarlar. İşitmenin zayıflama oranı yapısal özellikler, gürültüye maruz kalma, damar sertliği gibi çeşitli etkenlere bağlı olarak değişir. Sigara ve diğer damar sertliği de elbette eklememiz gereken etkenlerdendir.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)